info@biolabcrete.gr2810336760
Facebook
Αναζήτηση
BiolabCreteBiolabCrete
BiolabCrete
ΒΙΟΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Α.Ε.
  • Αρχική
  • Εταιρία
    • Iστορία
    • Προσωπικό
    • Οργανόγραμμα Επιχείρησης
    • Εγκαταστάσεις
    • Οικονομικά Στοιχεία
  • Νέα
  • Yπηρεσίες
    • Εργαστηριακές αναλύσεις
      • Εργαστηριακές αναλύσεις Τροφίμων – Ποτών
      • Εργαστηριακές αναλύσεις Νερού – Υδάτων
      • Εργαστηριακές αναλύσεις Λυμάτων – Απόβλητων
      • Εργαστηριακές αναλύσεις Περιβαλλοντικών δειγμάτων
      • Εργαστηριακές αναλύσεις Ζωοτροφών
      • Δηλώσεις Συμμόρφωσης
    • Έλεγχος Λεγεωνέλλας
    • Διαθρεπτική επισήμανση τροφίμων – ποτών
    • Δειγματοληψίες
    • Χωροταξικός σχεδιασμός εγκαταστάσεων
    • Εκπαιδεύσεις – Σεμινάρια
    • Εγκατάσταση – υποστήριξη συστημάτων HACCP & ISO
    • Συμβουλευτικές υπηρεσίες
  • Διαπιστεύσεις
  • Νομοθεσία
    • Νερό
    • Τρόφιμα
    • Ζωοτροφές
    • Περιβάλλον
    • Νόσος των Λεγεωνάριων
  • Επικοινωνία
Menu back  

Ενημέρωση των καταναλωτών για την περίοδο της Σαρακοστής

6 Μαρτίου 2019

Κατά την περίοδο της Σαρακοστής και ειδικότερα την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, σύμφωνα με τις διατροφικές μας συνήθειες, προβαίνουμε στην κατανάλωση συγκεκριμένων νηστίσιμων τροφίμων, πολλά εκ των οποίων θεωρούνται ευαλλοίωτα. Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κλπ) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών, παραθέτονται ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής :

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε :

Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.

  • Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
  • Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
  • Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
  • Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από :

  • Τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
  • Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει :

  • Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
  • Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
  • Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
  • Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
  • Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

Πηγή: Ε.Φ.Ε.Τ.

ΙχθυηράΝηστείαΣαρακοστή
Share this post
FacebookTwitterLinkedIn
Εταιρικά Νέα
  • Πώς οι σύγχρονες απαιτήσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων τουρισμού μπορούν να μετατραπούν σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
    1 Φεβρουαρίου 2023
  • COVID 19 – Επιστροφή στην Ομαλή Λειτουργία με Ασφάλεια
    14 Μαΐου 2020
  • Αναβίωση της Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων Ρεθύμνου
    11 Απριλίου 2019
  • Ενημέρωση των καταναλωτών για την περίοδο της Σαρακοστής
    6 Μαρτίου 2019
  • Ελληνικό μέλι : το πολύτιμο δώρο της ελληνικής φύσης στον άνθρωπο
    11 Φεβρουαρίου 2019
  • Εκτροφή κουνελιών : Οι αντιπαρασιτικές (κοκκιδιοστατικές) επιδράσεις μιας πλούσιας σε ταννίνες διατροφής
    21 Ιανουαρίου 2019
Διαπιστεύσεις
Συνεργασίες
  • aseap
  • Aerakis
  • Aith
  • Alexandrakis
  • Antonakis
  • Atlantica
  • Kritikos Fournos
  • Hersonisos Group Hotels
  • Kreatos
  • Krivek
  • Ksilouris
  • Oropedio
  • Maris
  • selinari
  • Sentido
  • Βασιλόπουλος
  • Ζωοτροφές Κρήτης
  • Χαλκιαδάκης
  • Zeus Hotels
  • Grecotel
BiolabCrete
  • Αρχική
  • Οικονομικά Στοιχεία
  • Επικοινωνία
footer_menu