Νομοθεσία
Η Ευρωπαϊκή και η εθνική πολιτική για την παραγωγή την διακίνηση και την διάθεση στην αγορά ασφαλών ζωοτροφών άλλαξε από το 2002 με τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαïκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28/01/2002. Αφορά τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων.
Συμφώνα με την Υπουργική Απόφαση 323306/2007 που καθορίζονται τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) αριθμ. 178/2002 και αριθμ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά τις γενικές αρχές ασφάλειας και τους επίσημους ελέγχους στις ζωοτροφές. (ΦΕΚ 1881, Τεύχος Β΄, 14.9.2007):
Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης ζωοτροφών (από το χωράφι μέχρι το στάβλο) πρέπει να εγκαταστήσουν και να εφαρμόζουν σύστημα διαχείρισης ασφάλειας ζωοτροφών (HACCP) το οποίο να καθορίζει τις διαδικασίες αυτοελέγχου στην επιχείρηση. Επομένως ισχύουν όλα όσα αναφέρονται στην ενότητα των τροφίμων.